Megmondjuk, mit kell kidobnod a hűtődből, és mi az, amit be kell szerezned otthonra: hűtőbe és kamrába egyaránt.

A dietetikusok, mikor új vendég érkezik hozzájuk, a munkát általában azzal kezdik, hogy megkérdik a pácienst, mit eszik, milyen ételekből állnak a menük, miket találni a szekrényben, mi a nasi, és így tovább. Sokan szeretik meglátogatni otthonukban a vendégeiket, hogy átnézzék a hűtő tartalmát, és ilyenkor sok-sok meglepő dolgot találnak otthon.

Az egészséges étkezés sikeréhez elengedhetetlen a felkészültség, leginkább, ami a konyhát illeti. Ha néhány ételről azt hitted, szuper egészséges, akkor ki fogsz ábrándulni, de van remény, és megoldás helyette. 

Ha este fáradtan, nyűgösen mész haza, alig hiszem, hogy meg tudod állni, hogy ne edd ki a hűtő tartalmát. Ha pedig rosszul vásárolsz be, ha rossz minőségű  ételeket fogyasztasz, akkor nem hogy fogyni nem fogsz (ha akarsz), de rossz közérzet, puffadás, fáradtság, levertség kísérheti a mindennapokat.

Ezért hát az alapoktól kell indulnunk, hiszen ha otthon is olyan táplálék található meg, ami egészséges, akkor baj nem lehet. És ha mindig csak egy kis apró változást eszközölsz, az egy idő után magával vonzza a többit is. 

Szóval az első lépés, hogy tüntess el minden szemetet otthonról, a hűtődből. Ezek pedig a következők:

cereal

1. Reggeli gabonafélék

Rengeteg cukrot, tartósítószert tartalmaznak. Egy tál müzli az egyik legrosszabb módja annak, hogy beindítsd a napod. 

2. Feldolgozott és félkész ételek

Hosszú listája van a feldolgozott ételekben megtalálható vegyi anyagoknak, elfogyasztása után tested igazi tápanyagokért kiált. Miután az ízlelőbimbók hozzászoknak, egyre többet és többet kívánsz belőlük. 

3. Margarin

A margarin ugyan étkezési zsiradék, mely rengeteg transzzsírsavat tartalmaz, de inkább használj helyette vajat. 

99dc55e782f3120cc2ce73d88a264b56

4. Konzervek, befőttek

Kimutatták, hogy a konzervből származó méreganyagok kis mennyiségben átszivárognak az ételbe. Ráadásul a raktározás súlyosan károsítja a tápanyagértéket. Mondanunk sem kell: a konzervételek tele vannak sóval, tartósítószerrel, cukorral, ezért ha mindenképp konzervet vásárolsz, olvasd el a címkét és válassz olyat, amelyik csak vizet tartalmaz. 

5. Salátaöntetek

A salátaöntetekben is iszonyatosan sok cukor van, a legtöbb még glutént is tatalmaz. 

6. Kekszek, sütemények, édességek

Csak azért, mert állandóan ezt hirdetik és a boltok polcai tele vannak, még nem biztos, hogy enni is kell őket. 

7. Joghurtok

Tévedés, hogy a joghurt egészséges. Míg fehérjét tartalmaznak ugyan, valamint probiotikumot, kalciumot, és úgy hirdetik, hogy jó a bél egészségének, mégis picit csalóka a dolog. A probiotikum-tartalom ugyanis általában minimális, és a kálcium tartalma sem elegendő. Helyette egyél sötét leveles zöldségeket, ha vitaminokat szeretnél. 

8. Asztali só

Ez már a feldolgozott formája a sónak, amelyet nem ismer fel a szervezetünk, ráadásul vegyianyagokat, adalékanyagokat is tartalmaz, melyek megzavarhatják a szervezet folyadék-egyensúlyát, ez aztán cellulititet okozhat, de súlyosabb következményei is lehetnek, mint az ízületi gyulladás, köszvény, vagy veseproblémák. 

Nos, ezeket kidobtad, megtörtént a detoxikálás első lépése. Mi kerüljön a hűtőbe ezek helyett?

 

foodiesfeed.com_steaks-undone

1. Fehérje

Lehet ez hal, hús és csirke. 

foodiesfeed.com_raw-salmon-fillets2

2. Növényi fehérje

Főtt hüvelyesek, diófélék és magvak. 

3. Saláta és zöldség

Minden egyes étkezésnek tartalmaznia kellene zöldséget vagy gyümölcsöt (így a reggelinek is). A zöldségek segítenek csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, nagy szerepe van a rák és a cukorbetegség megelőzésében. Minél színesebb, annál jobb!

4. Alternatív tejtermék

Kókusztej, dió- vagy mandulatej is jöhet, fetasajt és kecskesajt szintén. 

foodiesfeed.com_plum-cake_low

És még néhány dolog a kamrába: 

 

5. Olívaolaj, kókuszolaj

Jók salátákhoz, zöldségekhez, de ne főzzünk olívaolajjal, mivel nem jól tolerálja a hőt. Főzéshez viszont remek a kókuszolaj. 

6. Kókusz-, rizsliszt vagy grahamliszt

A gluténmentes lisztek mind jók sütéshez. 

7. Barna rizs, durum tészta és rizspapír wrap

A rizspapír wrap vietnámi és kínai üzletekben kapható, és nagyon jó alap különböző tekercsekhez. 

8. Quinoa

A rizs és a kuszkusz megfelelője, ám vigyázat, sokaknak problémákat okozhat így nem ajánlatos sűrűn fogyasztani, de gluténmentes és gazdag fehérjeforrás. Vegánoknak, vegetáriánusoknak nagyon ajánlott.

9. Himalája só

A só legtermészetesebb formája.

10. Kávé

Ha szeretsz kávézni, akkor jó befektetés a jó minőségű kávé. Mi a nespressora esküszünk, de fogyaszthatsz finom bio kávét. Azt javasoljuk, napi 3 kávénál többet ne fogyassz. 

11. Almaecet

Azt mondják, segíti a zsírégetést, akár meleg vízben elkeverve, vagy salátára öntve is jó. 

12. Kurkuma

Sokan azt mondják, a kurkuma tulajdonképpen gyógyszer. Gyulladáscsökkentőnek kiváló, amibe csak lehet, ajánlatos tenni, így levesekbe, dressingekhez vagy akár shake-ekbe is. 

---

 (a mindbodygreen cikke alapján)