Csodálatos képek közül lehet csemegézni a Fortepan oldalán, ahol múlt századból rengeteg izgalmas képet találunk sütés, főzés, étkezés témában: katonák, asszonyok, főváros és vidék, vendéglő és puszta, rétes és bogrács, van minden!

Itt van a 8 kedvencünk: 

1.Jankovszky György 1936-os fotója ismeretlen étteremben, de az remekül látszik, hogy a 1.40 pengős déli menüben levest, sültet, köretet és tésztát, valamint kenyeret szolgáltak fel. 

2. Egy fotó 1939-ből, Wein Sarolta küldte be a Fortepannak: klasszikus reggeli, vagyis tea és talán májkrémes kenyér.

  1.  Egy 1949-es fotó a csemegepultról: jól láthatóan nem igazán különítették el a sajtokat a húsoktól vagy például a cseresznyétől. Találunk itt paszírozott márvány sajtot, tepertőt, virslit, marhanyelv krémet (!), sárga barackot, juhtúrót, de Mária Terézia brandy-t is (nem tudni, hol készült a kép). 
  2.  Az alábbi képen Lukács István mesterszakácsot látjuk 1965-ből. A Túrós Lukács néven elhíresült szakácsmester  a kolozsvári New York Szálloda konyhájában volt szakácstanonc, majd Bukarestben tanulta a román ételek elkészítésének módját. 1929-től 1932-ig az Abbázia Kávéház éttermében dolgozott szakácsként, majd Párizsba utazott. Miután hazatért, dolgozott az Astoria Szálló éttermében, a Bellevue Étteremben, a Központi Honvéd Kórházban, de a Városházi Diétás Étteremben volt szakács. Évekig tanította a  szakmát a Magyar Rádió Lányok, Asszonyok című műsorában, a Nők Lapja, valamint a Fürge Ujjak című lapokban is évekig publikálta az ételkészítési tudnivalókat. 
  3.  Az alábbi fotó 1989-ben készült a Román Nemzeti Színház és Operaház előtt, egy T-55-ös harckocsi társaságában, a romániai forradalom idején. 
  4.  Egy privát kép 1968-ból, Balatonalmádiból:
  5.  A MÁV Nevelőintézet növendékei:

8. 1922, csoportkép katonákkal és három hatalmas főzőüsttel: 

***