Vajon mi különbözteti meg a sikeres embereket az átlagemberektől? Milyen trükkjeik vannak, amit az átlagosok nem tudnak? Vajon hogyan használják ki az időt, és mit csinálnak hajnalban?

Korán reggel általában optimistábbak vagyunk, és inkább állunk teljes vállszélességgel készen az új kihívásokra, mint délután. De a sikeresség szempontjából nem mindegy, hogy hajnalban, még a reggeli előtt mit teszünk.

Laura Vanderkam „Mit csinálnak a legsikeresebb emberek reggeli előtt” című könyvében erre keresi a választ, a Business Insider pedig szemezgetett a kötetből.

1. Felkelnek korán

A sikeres emberek tudják, hogy az idő értékes. És míg mások kapkodva rohannak a mítingekre, értekezletre, addig ők kontroll alatt tartják a reggeli órákat. Sokan még napfelkelte előtt felkelnek, ezzel időt nyerve magunknak.

Vanderkam készített egy közvélemény-kutatást, melyben 20 vezetőt kérdezett meg reggeli szokásaikról: 90 százalékuk azt vallotta, hogy még hajnali 6 óra előtt felkel. A PepsiCo vezérigazgatója, Indra Nooyi például hajnali 4-kor kel, az irodába pedig legkésőbb 7 órakor beér. A Disney vezérigazgatója, Bob Iger 4.30-kor ébred, hogy még indulás előtt olvasson, a Square vezérigazgatója, Jack Dorsey pedig 5.30-kor ébred, hogy kocogni menjen. A lényeg tehát, hogy a produktív reggel koránkeléssel kezdődik.

2. Sportolnak valamit

A legfőbb reggeli tevékenység a gazdagok és vezetők között elsősorban valamilyen testmozgás, legyen az súlyemelés otthon, vagy edzőtermi edzés. A Xerox elnök-vezérigazgatója, Ursula Burns hetente kétszer jár reggel 6 órakor személyi edzésre, a Christie’s-vezérigazgató, Steve Murphy pedig jógázik ebben az időben. A Starwood Hotels vezérigazgatója, Fritz van Paasschen minden egyes reggel egy órát fut fél 6-tól.

„Ezek az emberek hihetetlenül elfoglaltak. Szóval, ha időt teremtenek maguknak a testedzésre, akkor az csak jelenthet valamit” – fogalmaz Vanderkam.

Amellett, hogy a korai edzés arra ad lehetőséget, hogy ne fussunk ki az időnkből, a reggeli előtti edzés csökkenti a későbbi stresszt, ellensúlyozza a magas zsírtartalmú étrendet és javítja az alvást.

3. Munkájukat kiemelt jelentőségű üzleti projektként kezelik

A csendes reggeli órák alkalmat adnak arra, hogy az adott munkaprojektre fókuszáljanak anélkül, hogy megzavarná őket bármi más. Mi több, a munkákkal való kora reggeli foglalkozás biztosítja, hogy összpontosítsuk a figyelmünket minden más (gyerek, munkavállalók, főnökök) előtt.

Vanderkam Debbie Moysychyn üzleti példáját említi a könyvben, akinek számos ad hoc találkozója és tárgyalása volt a nap folyamán, mégis úgy érezte, nem is csinál semmit, nem halad előre. Elkezdte a reggelt, mint ’projektidőt’ használni, és minden nap kiválasztotta a kiemelt jelentőségű munkákat, így fontossági sorrendben tudott haladni a teendőivel.

4. Hódolnak szenvedélyüknek

A regényírás, a művészet sokunk életében nincs, nem lehet jelen, mivel egyszerűen nincs rá idő, és délután, ha hazaérünk éhesen és fáradtan, egyetlen gondolatunk, hogy mi lesz a vacsora. Sok sikeres ember azonban arról számol be, hogy egy-egy órát hobbijának szentel, mielőtt hivatalosan is elindul a nap.

Charlotte Walker-Said történelemtanár azt mondta Vanderkamnak, hogy reggel 6 és 9 között azzal tölti az idejét, hogy könyvet ír a Nyugat-Afrikai valláspolitikáról. A témával kapcsolatos cikkekre, könyvekre van ideje, mielőtt dolgozni megy a Chicagói Egyetemre.

Vanderkam idéz egy tanulmányt, amely szerint azokat, akik minden nap írtak egy keveset, nagyobb valószínűséggel nevezték ki, mint azok, akik ritkán, de nagy intenzitással teszik azt.

5. Minőségi időt töltenek el a családjukkal

Nincs is jobb egy nagy családi étkezésnél – mondja Vanderkam. Néhány sikeres ember arra használja a reggeleket, hogy időt tölt el a családjával, akár újságfelolvasással, vagy közös reggeli sütéssel-főzéssel. Judi Rosenthal New York-i pénzügyi tervező azt mondta, hogy amikor nem utazik, akkor különleges időt tölt el kislányával.

Segít neki felöltözni, bevetik együtt az ágyat, és néha valamilyen művészi alkotást is létrehoznak közösen. Fontos, hogy a reggel közösen ülnek az asztalhoz, megreggeliznek, és közben átbeszélik a napjukat. Ezt a 45 percet a nap legértékesebb idejének nevezte a pénzügyi vezető.

6. Kapcsolódnak a társukhoz

Este, mikor hulla fáradtan hazazuhanunk, az idő könnyen kárba veszhet a tévézéssel, telefon-nyomkodással. Ezért sok sikeres ember már reggel amolyan szertartás-jellegű tevékenységet végeznek, amely jobban összehozza őket társukkal, párjukkal. Vanderkam hozzáteszi, nincs is jobb a reggeli szexnél: a rendszeres szex ráadásul okosabbá tesz, hatással van a keresetedre és égeti a kalóriát.

Sok pár időt szán arra is reggelente, hogy beszélgessenek egymással. A BlackRock ügyvezető igazgatója, Obie McKenzie és felesége például New York és a külváros között ingázik, így ezt a pár plusz órát beszélgetésre használják fel, és átbeszélik a közös teendőket, pénzügyeket, terveket.

7. Kávéval bandáznak

A reggel egy remek alkalom egy közös kávéra vagy reggelire. Christopher Colvin New York-i ügyvéd és sikeres vállalkozó 5.30-kor kezdi a napját, megsétáltatja a kutyát, olvasgat egy keveset, majd elmegy a szerdai rendszeres IvyLife nevű kávézós találkozóra, melyet jómaga kezdett el szervezni. „Úgy érzem, kreatívabb és frissebb vagyok reggelente” – mondta.

8. Meditálnak, megtisztítják az elméjüket

A sikeres emberek, mielőtt kilépnek az ajtón, valamiféle meditációs (akár imádkozás) technikát alkalmaznak, hogy a nagy rohanás előtt egyensúlyba kerüljenek. Manisha Thakor például, aki MoneyZen Wealth Management vállalati vezetője, a transzcendentális meditációra esküszik. Minden reggel 20 percet meditál reggel, a légzésre koncentrálva, mantrát ismételve lazul el. Úgy véli, ezek kifejezetten életminőség javító gyakorlatok.

9. Leírják egy papírra azokat a dolgokat, amiért hálásak

A hála egy nagyszerű lehetőség az önmagunkkal való kapcsolódásra és a célok kitűzésére, mielőtt bemegyünk az irodába. Embereket, helyeket, történeteket, eseményeket sorolhatunk fel, amikért, és akikért hálásak vagyunk, amik, és akik inspirálnak - mindössze néhány perc kell hozzá.

10. Terveznek, stratégiát készítenek

Tervezni a nap, a hét vagy a hónap időszakára fontos időgazdálkodási eszköz. Nagyképet ad a teendőkről, átláthatjuk a fontossági sorrendeket.

11. Újságot olvasnak

A legsikeresebb emberek a reggeli előtt elolvassák a híreket, legyen szó nyomtatott újságról, vagy az internetről. A GE elnök-vezérigazgatója például minden napját egy kardió edzéssel kezdi, majd újságot olvas, és megnézi a CNBC híreit is. De van, aki sporthíreket hallgat meg a rádióban, miközben például szobabiciklizik. Mire beérsz a munkába, tisztában vagy a nap legfontosabb eseményeivel.

12. Megnézik az emailjüket

Bár az időmenedzsment-guruk azt tanácsolják, tartsd magad távol minél tovább az emailjeidtől, mégis sok sikeres ember ezzel kezdi a napját. Gyorsan átfutják a postafiókjukat, a fontosabb üzenetekre válaszolnak, mert ilyenkor még frissek, jobban tudnak koncentrálni.

Gretchen Rubin, a The Happiness Project szerzője minden reggel 6 órakor kel, még mielőtt a család is felébredne. Időt szán arra, hogy átfutja a mailjeit, átböngészi a közösségi médiát, és megírja a napi menetrendjét. Ezek a feladatok segítenek a koncentrációban, mikor nagyobb kihívást jelentő projektekkel foglalkozunk.

***