Susannah Mushatt Jones 116 éves. Minden reggel kukoricadarát és szalonnát reggelizik. Annyira szereti a szalonnát, hogy konyhájában még egy felirat is található: „A szalonna mindent jobbá tesz”. 116-odik születésnapján a tortáján is szalonna-formájú díszítéssel köszöntötték. A hölgy idén Guinness-rekordot döntött korával.


A WHO nemrégiben közölte: a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő, és "valószínűleg" a vörös húsé is. „Az eredmények igazolják a jelenleg érvényben lévő közegészségügyi ajánlásokat, amelyek a húsfogyasztás korlátozására intenek" - mondta Christopher Wild, a kutatást végző párizsi székhelyű Nemzetközi Rákkutató Központ (IARC) igazgatója. Az ügynökség a vörös húsok közé sorolja a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

Természetesen azonban az, hogy ennek ellenére Susannah Mushatt Jones szalonnát eszik, nem bizonyítja ennek az ellenkezőjét.

Hosszú életét ugyanis több tényező is befolyásolhatta, például az elégséges alvás, illetve az is, hogy a hölgy tartózkodik a cigarettától és az alkoholtól - vélekednek a szakemberek. 

És még mielőtt mindenki hátradőlne, hogy mostantól ehet kolbászt, és szalonnát minden mennyiségben: a szalonna semmiképpen sem a fiatalság forrása. És Jones ezt soha nem is mondta. 

„Sohasem iszom és nem dohányzom. Szeretettel és pozitív energiával veszem körül magam. Ez a titka a hosszú életnek és a boldogságnak” – nyilatkozta egy interjúban.  

A hölgy a szakemberek szerint leginkább mégiscsak jó génjeinek köszönhetően él immár 116 éve.

Dr. Thomas Perls, a Bostoni Orvosi Központ igazgatója, és a Bostoni Egyetem orvosprofesszora immár 1995 óta kutatja, hogy mitől élnek hosszabb ideig egyes emberek. A szakember elmondta, egészen egyszerűen nincs tudományos bizonyítéka, hogy hogy azok, akik szalonnát esznek, tovább élnek.

Egy, a Harvard Egyetemen 120 ezer emberen elvégzett, 28 évre kiterjedő vizsgálatban megállapították, hogy egy adag feldolgozatlan vörös hús (például steak) napi fogyasztása 13 százalékkal, míg egy adag feldolgozott vörös hús (például szalonna) 20 százalékkal növelte a halál kockázatát.

Egy másik vizsgálat azt is kimutatta, azoknál, akik naponta esznek feldogozott vörös húst, nagyobb a kockázata a szívkoszorúér-betegségnek, mint azoknak, akik nem esznek ilyesmiket.

Jones szerencsés – mondta a szakember. „Azok, akik helyes étrenden élnek, rendszeresen mozognak, nem isznak és nem dohányoznak, valamint alacsonyan tartják stressz-szintjüket, esélyesek arra, hogy ilyen hosszan éljenek” – húzta alá.

Az biztos: az 1899-ben született Susannah-nak kívánjuk, még sok-sok évig fogyassza jóízűen a szalonnáját. 

***