Itt a sütőtök ideje, de felejtsük el a klasszikus recepteket. Itt van 5 sokkal jobb, nem csak sütőtök, de minden más is, ráadásul reggelire isteniek.

Mindegy, milyen évszak van, a  reggeli nagyon fontos étkezés, a hűvösebb napokon pedig kulcsfontosságú egy tápláló, akár meleg reggeli. Nemcsak az éhség ellen jó, de a gondolat, hogy ma finomat reggelizel, könnyebben vet ki az ágyból (engem legalábbis mindig).

És ha már ősz: nem kell mindig sütőtökben gondolkodni, hozhatjuk az almát, fűszereket, zabpelyhet, a gofrit és a smoothie-t is a tányérokba, bögrékbe.

Íme az 5 kedvenc: 

1. Sütőtökös muffin

Hozzávalók: 

1 zacskó sütemény fűszerkevererék

Sütőtök püré

Elkészítés: Keverd össze a sütemény-keveréket és a pürét, és helyezd bele a muffinformába. 350 fokon süsd 18-22 percig, míg a kést ki nem tudod húzni ragadás nélkül. Ennyi.

2. Almás-fahéjas zabpehely

Hozzávalók:

Két csésze zabpehely

1 teáskanál fahéj

2 hámozott, kockára vágott alma

Fél csésze felforralt tej

Tetszés szerint méz

Elkészítés: Keverd össze az összetevőket és helyezd lassú tűzre, majd öntsd fel 6 csésze vízzel. Fedd le és forrald néhány órát, míg meg nem puhul. 

 

3. Sütőtökös-almás gofri

Hozzávalók:

1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt

1,5 teáskanál sütőpor

Fél teáskanál őrölt szerecsendió

Fél teáskanál őrölt fahéj

2 tojás

2 evőkanál nádcukor, vagy barnacukor

Fél csésze sütőtök püré (friss vagy konzerv)

1 közepes alma, apróra vágva, meghámozva

Elkészítés: Melegítsd elő a gofrisütőt, keverd össze a lisztet, sütőport, szerecsendiót és a fahéjat egy tálban. Egy másikban keverd össze a tojást és a cukrot, add hozzá a száraz keveréket, forgasd bele a sütőtököt és az apróra vágott alma felét, míg jól nyúló masszává válik a tészta. Tedd a tésztát a gofrisütőbe, és süsd, amíg készen nem lesz. Díszítsd a maradék almával, juharsziruppal ízesítsd (ez a mennyiség körülbelül 6 gofrira lesz jó).

4. Sütőtökös smoothie

Hozzávalók:

Kb. 170 gramm zsírszegény vaníliás görög joghurt

1/2 csésze konzerv sütőtök

1/2 banán

1/4 teáskanál sütőtök pite fűszerkeverék

1 csésze jég

Elkészítés: Turmixold össze a fentieket, majd hűtsd le. 

5. Édes-sós Rosemary zabpehely

Hozzávalók:

1/4 csésze ír zabpehely

1 csésze szójatej

Kb. 14 gramm apróra vágott dió (kb 7 dió fele)

2 teáskanál juharszirup

1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring

1/2 teáskanál fekete bors

Elkészítése: Keverd össze a fenti hozzávalókat egy tálban, majd tedd be a hűtőbe egy éjszakára. A zab és a dió áztatása megkönnyíti az emésztést, és időt is megtakaríthatunk. Reggel vedd ki a hűtőből, melegítsd meg és ha kell, öntsd fel egy kis vízzel.

Jó étvágyat! Katt ide, és csatlakozz közösségünkhöz: 

***