Az omlett megunhatatlan reggel.

foodiesfeed.com_breakfast-full-of-nutritions1

A tojás telis-tele van Omega-3 zsírsavval, javítja az agyműködést, és még a súlyunk megtartásában is segít, hiszen jobban eltelít, mint bármilyen más reggeli. Ezerféle recept közül választhatunk, ezért hát elindítunk egy sorozatot, amelyben hármasával szedjük össze a legfinomabb reggeli tojásokat.

***

Az első részben Jamie Oliver rántottáit vesszük górcső alá.

1. A klasszikus

Jamie elképesztő igényességgel képes beszélni akár egy végtelenül egyszerű omlett elkészítéséről is. Őt olvasván és hallván az embernek tényleg kedve támad főzni, még ha keveset is szokott a konyhában tevékenykedi. Az alapomlettet Jamie a következőképpen készíti el:

Válogass tojásokat egy tálba, szórd meg csipetnyi sóval és borssal. Verd fel villával. Tegyél alacsony lángra egy serpenyőt, majd várd meg, míg felmelegszik. Tégy bele egy kis vajat, majd mikor megolvad, add hozzá a tojást. Kezdd el mozgatni a serpenyőt, hogy teljesen szétterüljön benne a tojás, oszlasd el egyenletesen. Mikor mát kezd összeállni az omlett, ám a teteje még picit nyers, szórj rá sajtot. Végezetül használj valamilyen spatulát, hogy ne sérüljön az omlett széle, és finoman válaszd el a serpenyőtől az egyik felét: finom mozdulattal hajtsd a másik felére. Ha aranybarna, húzd le a tűzről a serpenyődet, és csúsztasd az omlettet egy tálra.

2. Paradicsommal, bazsalikommal

  • 2 vagy 3 szál friss bazsalikom
  • egy maroknyi koktélparadicsom

Válaszd ki a megfelelő bazsalikomleveleket, majd szaggasd szét őket. Vágj koktélparadicsomokat félbe, és egy kevéske vajjal dobd a serpenyőre, adj hozzá egy kevés olívaolajat, csipetnyi sót és borsot. Forgasd össze őket nagyjából 1 percig,  majd állítsd közepes lángra a sütőt, és szórd meg bazsalikommal. Ezek után add hozzá a tojásokat, és süsd meg az első pont alapján.

3. Gombás omlett

  • 2 vagy 3 darab szép gomba
  • olívaolaj

Negyedeld fel a gombákat, és add hozzá a forró serpenyőben lévő vajhoz, szitálj rá olívaolajat, adj hozzá csipetnyi sót, borsot. Süsd, és közben oszlasd a gombákat egészen addig, míg aranybarnára nem sülnek,  majd kapcsold a hőt közepesre. Add hozzá a tojásokat, mozgasd a serpenyőt, míg el nem oszlik rajta a tojás. Mikor az omlett már majdnem kész, de a teteje még egy icipicit nyers, szórj rá Cheddar sajtot, végül fejezd be az egyes pont szerint.

Sorozatunkat folytatjuk.