Itt a sütőtök ideje, de felejtsük el a klasszikus recepteket. Itt van 5 sokkal jobb, nem csak sütőtök, de minden más is, ráadásul reggelire isteniek.
Mindegy, milyen évszak van, a reggeli nagyon fontos étkezés, a hűvösebb napokon pedig kulcsfontosságú egy tápláló, akár meleg reggeli. Nemcsak az éhség ellen jó, de a gondolat, hogy ma finomat reggelizel, könnyebben vet ki az ágyból (engem legalábbis mindig).
És ha már ősz: nem kell mindig sütőtökben gondolkodni, hozhatjuk az almát, fűszereket, zabpelyhet, a gofrit és a smoothie-t is a tányérokba, bögrékbe.
Íme az 5 kedvenc:
1. Sütőtökös muffin
Hozzávalók:
1 zacskó sütemény fűszerkevererék
Sütőtök püré
Elkészítés: Keverd össze a sütemény-keveréket és a pürét, és helyezd bele a muffinformába. 350 fokon süsd 18-22 percig, míg a kést ki nem tudod húzni ragadás nélkül. Ennyi.
2. Almás-fahéjas zabpehely
Hozzávalók:
Két csésze zabpehely
1 teáskanál fahéj
2 hámozott, kockára vágott alma
Fél csésze felforralt tej
Tetszés szerint méz
Elkészítés: Keverd össze az összetevőket és helyezd lassú tűzre, majd öntsd fel 6 csésze vízzel. Fedd le és forrald néhány órát, míg meg nem puhul.
3. Sütőtökös-almás gofri
Hozzávalók:
1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
1,5 teáskanál sütőpor
Fél teáskanál őrölt szerecsendió
Fél teáskanál őrölt fahéj
2 tojás
2 evőkanál nádcukor, vagy barnacukor
Fél csésze sütőtök püré (friss vagy konzerv)
1 közepes alma, apróra vágva, meghámozva
Elkészítés: Melegítsd elő a gofrisütőt, keverd össze a lisztet, sütőport, szerecsendiót és a fahéjat egy tálban. Egy másikban keverd össze a tojást és a cukrot, add hozzá a száraz keveréket, forgasd bele a sütőtököt és az apróra vágott alma felét, míg jól nyúló masszává válik a tészta. Tedd a tésztát a gofrisütőbe, és süsd, amíg készen nem lesz. Díszítsd a maradék almával, juharsziruppal ízesítsd (ez a mennyiség körülbelül 6 gofrira lesz jó).
4. Sütőtökös smoothie
Hozzávalók:
Kb. 170 gramm zsírszegény vaníliás görög joghurt
1/2 csésze konzerv sütőtök
1/2 banán
1/4 teáskanál sütőtök pite fűszerkeverék
1 csésze jég
Elkészítés: Turmixold össze a fentieket, majd hűtsd le.
5. Édes-sós Rosemary zabpehely
Hozzávalók:
1/4 csésze ír zabpehely
1 csésze szójatej
Kb. 14 gramm apróra vágott dió (kb 7 dió fele)
2 teáskanál juharszirup
1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
1/2 teáskanál fekete bors
Elkészítése: Keverd össze a fenti hozzávalókat egy tálban, majd tedd be a hűtőbe egy éjszakára. A zab és a dió áztatása megkönnyíti az emésztést, és időt is megtakaríthatunk. Reggel vedd ki a hűtőből, melegítsd meg és ha kell, öntsd fel egy kis vízzel.
Jó étvágyat! Katt ide, és csatlakozz közösségünkhöz:
***
Utolsó kommentek